Leerdoelen wereldburgerschap

1. De student kan uitleggen dat de eetcultuur van Nederland heel divers is door eten/kruiden/specerijen te benoemen die buiten Nederland vandaan komen. 

2.  De student kan het begrip globalisatie toepassen door voorbeelden te noemen van producten die over grote afstanden worden vervoerd. 

3. De student kan het begrip voedselzekerheid gebruiken door de voedselzekerheid van een bepaald gebied te kunnen beschrijven. 

4. De student kan de relatie mens en natuur uitleggen door de begrippen revolutie, landbouw, biotechnologie en klimaat in het antwoord op correcte wijze te gebruiken.

Waar komt ons voedsel vandaan?

Deze opdracht wordt in de les uitgevoerd:

Nederlanders eten bijna alles. Misschien realiseren we dit wel niet, maar het voedsel dat we eten komt over de hele wereld. De Nederlandse eetgewoonten zijn divers. Wij eten pizza, pasta, aardappelen, rijst, Griekse yoghurt en nog meer. Dit eten is zo normaal geworden voor de Nederlander dat het onderdeel is geworden van onze cultuur. In de les gaan we al het voedsel bij langs. 

  1. Hoe komt het dat dit eten in Nederland wordt gegeten? Hoe is dat eten in Nederland gekomen? 
  2. Van boven aan naar beneden beelden de 4e en 5e afbeelding het begrip globalisatie uit. Wat denk je dat globalisatie is? Vergelijk het antwoord met een klasgenoot.
  3. Uit welk land komt dit eten/deze kruiden vandaan?: paprika, kurkuma, zout, rijst, spaghetti, kroepoek, mais, aardappelen, gember,  kruidnagel.

Wat is de prijs van voedsel in Nederland en andere landen?

In Nederland kost het eten in verhouding tot sommige andere landen vrij weinig. Om een paar voorbeelden te noemen; brood kost ongeveer 2 á 3 euro en in Venezuela 1 miljoen bolivar (Bolivar is de munteenheid van Venezuela), een komkommer ongeveer een euro in Nederland en in Groenland 3 euro, een pak koekjes ongeveer 2 euro en in Syrië 13 euro. Waarom is er zo enorm verschil in de prijs van eten in de wereld? De prijs van eten heeft veel invloed op de voedselzekerheid voor mensen.

1. Schrijf de definitie van voedselzekerheid op (gebruik het artikel door op de button hieronder te klikken)

2. Waarom is eten geproduceerd in de fabriek (geïndustrialiseerde agricultuur) goedkoper dan eten geproduceerd op het land? Noem 2 redenen die genoemd worden in het filmpje.

3. Wat is een genoemde oplossing om mensen gezonder te laten eten in plaats van fastfood?

Lees het artikel; ''Gezonde voeding is onbetaalbaar in arme landen'' (klik op de button hieronder).

In veel landen is er in verhouding weinig voedsel en veel monden te voeden. Dit is een reden waarom het zo duur is. Bepaald voedsel is schaars.

4. Wat zou een oorzaak kunnen zijn dat er te weinig voedsel en dus ondervoeding is in armere landen? Ga in overleg met een klasgenoot en vergelijk je antwoord. Eventueel veranderd je je antwoord of vul je het aan. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

De boeren in Brazilië zijn zelfvoorzienend. Dit betekend dat ze hun eigen eten verbouwen. Deze boeren wonen aan de rand van het oerwoud. Om eten te verbouwen verbranden ze een stuk bos. Het as blijft achter en maakt de grond vruchtbaar. Er worden gewassen geteeld. Omdat de regen na verloop van tijd de vruchtbare laag wegspoelt is het onvruchtbare grond geworden en wordt er een nieuw stuk bos verbrand. Deze manier van landbouw heet slash and burn. Omdat de vraag naar voedsel stijgt wordt er meer bos verbrand, waardoor de Amazone alsmaar kleiner wordt. Zie de afbeelding hiernaast.

Volgens meneer Borlaug is er een oplossing om genoeg eten te produceren zonder de omgeving te belasten. Door gebruik van biotechnologie, zoals speciale zaden die meer oogst geven (genetisch gemodificeerd zaad) en gebruik van kunstmest kan er meer voedsel worden geproduceerd. 

5. Kan jij een andere oplossing bedenken om iedereen van voedsel te kunnen voorzien?

Hoe wordt ons voedsel geproduceerd?

De manier waarop ons voedsel verbouwt wordt is agricultuur/landbouw. Onder agricultuur verstaan we akkerbouw en veeteelt. In de landbouw zijn er meerdere revoluties geweest, waardoor wij op veel plekken in de wereld meer hebben kunnen produceren. 

1. De eerste landbouwrevolutie: we gingen zaaien, de gebruikten de ploeg en dieren om de ploeg te trekken om voedsel te produceren.

2. De tweede landbouwrevolutie: in plaats van een ox gebruikten we paarden en de grond werd bemest en gedraineerd (een manier van gebruik van water, zie afbeelding)

2. De derde landbouwrevolutie:

  • Groene revolutie: wij gingen machines (mechanisatie) gebruiken,zoals tracktoren, waardoor er minder arbeid verricht hoefde te worden. We maakten gebruik van biotechnologie.
  • Blauwe revolutie: we gingen technologie gebruiken op schepen.

Dankzij deze revoluties hebben we veel meer kunnen produceren. Toch zijn en blijven wij erg van de natuur en klimaat afhankelijk wat we kunnen verbouwen en hoeveel. Zoals eerder benoemd komt voedsel dat we in Nederland eten uit alle delen van de wereld. Veel voedsel kan niet verbouwd worden in Nederland. 

Bekijk een tour op een bananenplantage van Dole door op de button te klikken en ontdek waar de bananen vandaan komen die in de Lidl te koop zijn (max. 10 minuten). (Aan de rechterkant zit een balkje die je naar beneden kan schuiven om de tour te volgen). 

1. De bananenplantage van Dole ligt in Costa Rica aan de kust. Waarom wordt het daar geproduceerd en niet in Nederland? Noem 2 redenen. Gebruik de kaart hieronder. Op de kaart worden de verschillende klimaatzones aangegeven.

2. Wordt er ook gebruik gemaakt van biotechnologie op de plantage?

Maak jouw eigen website met JouwWeb